Yumurta Dondurma Adana

    Yumurta dondurma Adana, yumurta rezervlerinin özel koşullar altında muhafaza edilmesi amacıyla yapılan uygulamadır. Kız çocukları, yumurtalıklarında 1 ila 2 milyon yumurta rezervi ile doğarlar. Bu sayı ergenliğe girilene kadar hızla azalır. Kişi ergenliğe girdiğinde yumurtalıklarında yaklaşık 300 bin adet yumurta rezervi kalmıştır. Kalan rezervden her ay 1000 adeti, yeterince olgunlaşamadıkları için kaybedilir. 1 ila 2 tanesi de olgunlaşarak döllenmeye hazır hale gelir. Sağlıklı bir kadının yumurta rezervleri 45 ila 55 yaşlarına kadar azalma gösterir ve daha sonrasında menopoza girilmesiyle birlikte yumurtlama işlevi son bulur.

    Ancak bazı kadınların yumurta rezervleri, geçirdikleri hastalıklar, genetik özellikler ve aldıkları tedaviler sebebiyle ciddi bir azalmaya uğrar. Öyle ki kişinin ileride hamile kalabilmesi için bu rezervlerin belli bir kısmının alınması, özel bir işlemle dondurulması ve laboratuvar ortamında muhafaza edilmesi gerekir. Yumurta dondurma işlemi de bu amaç doğrultusunda yapılır. Yazımızın devamında ‘’Yumurta dondurma nasıl yapılır?’’, ‘’Yumurta dondurma kimlere yapılabilir?’’, ‘’Yumurta dondurma işlemi ne zaman yapılır?’’ ve ‘’Dondurulan yumurtalar kaç yıl saklanır?’’ gibi merak edilen soruları yanıtlayacağız. Adana yumurta dondurma işlemi hakkında merak ettikleriniz için Op. Dr. Yusuf Topalahmetoğlu ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz. 

    Yumurta Dondurma Nedir?

    Yumurta dondurma, bireyden alınan olgunlaşmış yumurta hücrelerinin, daha sonra tüp bebek tedavisinde kullanılmak üzere düşük sıcaklıklarda muhafaza edilmesidir. Böylece yumurtalık rezervlerinde ani düşüler yaşanan veya yumurta rezervlerini tamamen kaybetmesi beklenen bireyler; istedikleri zaman çocuk sahibi olabilirler. 

    Yumurta Dondurma Neden Yapılır?

    Bazı kadınlar, sahip oldukları hastalıklar, genetik özellikleri veya geçirdikleri tedaviler sonucu yumurta rezervlerini hızla kaybetmeye başlayabilirler. Bazıları ise alacakları tedaviler sırasında, yumurta rezervlerini tamamen kaybetme riski taşırlar. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalan kadınlar, daha sonra tüp bebek tedavisi ile hamile kalabilmeleri için yumurta dondurma işlemine başvururlar. Böylece yumurta rezervleri için zararlı süreçler atlatıldıktan sonra birey bebek sahibi olabilir. 

    Yumurta Dondurma Kimlere Yapılabilir?

    Yumurta dondurma işlemi 18 yaşını doldurmuş bireylere yapılır. Bu işlem için başka sınırlandırmalar da vardır. Birey, yumurta rezervlerinin risk altında olduğunu kanıtlamak için kadın hastalıkları alanında uzman olan 3 doktordan yumurta dondurma raporu almalıdır. Kanser tedavisi görmesi gereken, erken yumurtalık yetmezliği rahatsızlığı olan veya riskli bir kadın hastalığı ameliyatı olacak olan kadınlar, yaygın bir şekilde yumurta dondurma uygulamasına başvurmaktadır. 

    Yumurta Dondurma Ne Kadar Sürer?

    Yumurta dondurma işlemi 10 ila 14 günü bulan bir süreçtir. Yumurtaların toplanması ve dondurulması görece hızlı olsa da yumurtaların olgunlaşmalarını beklemek tedavinin 2 haftayı bulmasına neden olmaktadır. 

    Dondurulan Yumurtalar Kaç Yıl Saklanır?

    Dondurulmuş olan yumurta hücreleri, laboratuvar ortamında 1 yıl boyunca saklanır. Ancak bu süre, her sene yapılan talepler dahilinde 5 yıla kadar uzatılabilmektedir. Dondurulmuş yumurtaların 5 yıldan daha uzun bir süre muhafaza edilmesi için sağlık bakanlığından onay alınmalıdır. 

    Dondurulmuş Yumurta İle Tüp Bebek Tedavisi Olur Mu?

    Yumurta dondurma ile muhafaza edilen yumurta hücreleri, ileri bir tarihte tüp bebek tedavisinde kullanılabilir. Böylece bireyler, yumurtalık rezervleri ile ilgili riskli süreçlerin ardından bile hamile kalabilirler. 

    Yumurta Dondurma Zararlı Mı?

    Yumurta dondurma işlemi sırasında hastanın yumurtalıklarına ya da dondurulması planlanan yumurta hücrelerine zarar verilmez. Bu işlem sayesinde olgunlaşma süreci desteklenen yumurta hücreleri özenle yumurtalıklardan alınır ve güvenli bir şekilde uzun yıllar boyunca muhafaza edilirler. 

    Yumurta Dondurma Nasıl Yapılır? Yumurta Dondurma Aşamaları Nelerdir?

    Yumurta dondurma işleminin aşamaları şunlardır:

    • Yumurta hücrelerinin olgunlaşması için bireye özel ilaç uygulamaları yapılır. Bu süreçte ultrason yardımıyla düzenli olarak yumurtaların durumu değerlendirilir.
    • Olgunlaşan yumurtalar, 15 dakikalık hızlı bir işlemle yumurtalıklardan toplanırlar.
    • Toplanan yumurtalar, vitrifikasyon yöntemi ile zararsız bir şekilde dondurulur ve sıcaklığı -196 derece olan özel tanklarda muhafaza edilirler.
    • Birey, istediği takdirde yumurtaları çözdürebilir ve tüp bebek tedavisinde kullanılmasını talep edebilir. Tüp bebek tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Tüp Bebek Tedavisi isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

    Yumurta dondurma işlemi bu şekilde gerçekleşir. 

    Adana Yumurta Dondurma Fiyatları 2024

    Adana yumurta dondurma fiyatları, uygulamanın detaylarına göre ve nerede yapıldığına göre değişebilir. Adana yumurta dondurma ücreti hakkında merak ettikleriniz için Op. Dr. Yusuf Topalahmetoğlu ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.