Miyom Ameliyatı Adana
Miyom ameliyatı Adana, rahim uru olarak da bilinen miyomların, açık veya kapalı cerrahi tekniklerle alındığı özel bir operasyondur. Rahim, birbirinden farklı özellikleri olan üç tabakadan meydana gelir. Bunlardan en dışta bulunanı zar tabakadır (perimetrium), ortadaki kas tabakadır (myometrium), en içteki ise rahim duvarıdır (endometrium). Saydığımız rahim katmanları arasında yer alan myometriumda, kas hücrelerinin beklenmedik bir biçimde büyüyüp kümeleşmesi sonucu oluşan miyomlar görülebilir. Miyomlar halk arasında ‘’rahim uru’’, ‘’myom’’ ve ‘’miom’’ gibi isimlerle bilinirler. Miyomlar kötü huylu, yani kanserli yapılar değildirler. Ancak büyüme göstererek, bulundukları bölgeye göre çeşitli sorunlara yol açabilirler.
Bu sorunlar arasında gebe kalmada güçlük, normalden daha ağrılı regl kanamaları ve karında şişlik gibi belirtiler yer alır. Bu yüzden gerektiğinde açık miyom ameliyatı veya kapalı miyom ameliyatı gibi operasyonlarla alınmaları gerekir. Yazımızın devamında ‘’Laparoskopik miyom ameliyatı nedir?’’, ‘’Kapalı miyom ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Açık miyom ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Miyom ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ gibi merak edilen soruları yanıtlayacağız. Adana miyom ameliyatı hakkında merak ettikleriniz için Op. Dr. Yusuf Topalahmetoğlu ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.
Miyom Nedir?
Miyom, rahmin myometrium tabakasını meydana getiren düz kas hücrelerinin anormal bir şekilde çoğalması ve kümelenmesi sonucu oluşan kitledir. Bu kitleler çoğunlukla iyi huyludurlar. Genellikle belirti vermeden meydana gelseler de bulundukları bölgeye ve boyutlarına göre hastanın gündelik yaşamını etkileyen şikâyetlere sebep olabilirler. Bu yüzden açık miyom ameliyatı veya kapalı miyom ameliyatı (laparoskopik miyom ameliyatı) gibi operasyonlarla alınmaları gerekebilir.
Miyom Neden Olur?
Miyomların oluşum sürecinde, hormonların ve ailevi yatkınlığın çok büyük bir önemi olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden annesinde veya kız kardeşinde miyom görülen bireylerde de miyom görülme olasılığı fazladır. Aynı şekilde ilaç kullanımının ve sağlıksız beslenmenin de miyom oluşumunda önemli bir rol oynadığı bilinmektedir.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyom belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Adet kanamaları sırasında hissedilen sancıların normalden daha şiddetli olması.
- Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi.
- Gebe kalmanın zorlaşması.
- İdrara çıkma sıklığında artış.
- Miyomun büyüklüğüne bağlı olarak karın bölgesinde basınç hissi.
- Kabızlık.
Myom belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Miyom Kendiliğinden Düşer Mi?
Miyomlar kendiliğinden düşmez veya yok olmazlar. Rahmin myometrium tabakasında oluşan bu kitleler, yalnızca miyom ameliyatı gibi operasyonlar sayesinde alınabilmektedir.
Miyomlar İçin Bitkisel Tedavi İşe Yarar Mı?
Miyomların gelişimini durdurmaya, miyomların yok olmasını sağlamaya veya miyomlar sebebiyle yaşanan belirtileri ortadan kaldırmaya yönelik herhangi bir bitkisel tedavi yoktur. Bitkisel tedaviler çoğu zaman geleneksel uygulamaların, kâr ve reklam odaklı çevrelerce abartılmasıyla şekillenirler. Ancak başarılarına veya güvenilirliklerine yönelik bilimsel bir çalışma yoktur. Hatta bitkisel ilaçların içerisinde yer alan bazı maddeler, alerjik bir bünyeye sahip kişilerde anafilaktik şok olarak bilinen ölümcül reaksiyonlara yol açabilmektedir. Bu yüzden bireylere, içinde ne olduğunu bilmedikleri bitkisel kürler kullanmamaları, olası bir alerjik reaksiyonda vakit kaybetmeden acile gitmeleri ve sahip oldukları rahatsızlıklar için her zaman alanında uzman bir hekimden tıbbi tedavi almaları önerilir.
Miyom Tedavisi Nasıl Olur?
Miyom tedavisinde, miyomun gelişimini durdurmak adına bazı ilaçlar reçete edilebilmektedir. Bazı kişilerde ise düzenli doktor takibi ile miyomların gelişimini gözlemlemek yeterli olmaktadır. Ancak miyomlar, gündelik yaşamı etkileyen ciddi belirtilere ve kısırlık gibi sorunlara yol açıyorlarsa cerrahi tedavi gerekmektedir. Miyomların cerrahi tedavisi; açık miyom ameliyatı veya kapalı miyom ameliyatı (laparoskopik miyomektomi) ile yapılmaktadır.
Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Miyomların alınması amacıyla yapılan ameliyatlar genelde iki farklı teknikle yapılır. Bu tekniklerden ilki açık miyom ameliyatı veya klasik miyom ameliyatı olarak bilinir. Açık miyom ameliyatında, genel anestezi altında olan hastanın alt karın bölgesine 10 santimetre civarında bir kesi atılır. Bu kesi yardımıyla rahmin miyometrium tabakasına ulaşılır ve miyomlar alınır. Karın bölgesine atılan kesinin dikilmesiyle birlikte açık miyom ameliyatı son bulur. Miyomların alınması amacıyla tercih edilen bir diğer ameliyat tekniği ise kapalı miyom ameliyatıdır. Kapalı miyom ameliyatı; laparoskopik miyomektomi veya laparoskopik miyom ameliyatı olarak da bilinmektedir. Bu ameliyatta genel anestezi altında yapılır. Ancak kapalı miyom ameliyatında, hastanın karın bölgesine atılan kesiler oldukça küçüktür. Bu ameliyat sırasında karın bölgesine boyutları 1 santimetreden küçük 3 adet kesi atılır. Vücut içerisine, bu kesiler kullanılarak özel bir mikro kamera ve mikrocerrahi araçları sokulur. Cerrah, mikro kameradan gelen görüntüler yardımıyla miyomları bulur ve vücut dışına tahliye eder. Ameliyat, operasyonun başında atılan kesilerin özel dikişlerle kapatılmasıyla son bulur.
Miyom Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Miyom ameliyatı, rahimde yer alan miyomların sayısına ve büyüklüğüne göre 1 ila 2 saat kadar sürebilir. Çoğu zaman 1,5 saat içerisinde operasyon son bulmuş olur.
Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Miyom ameliyatı olan hastalar, 1 günlük hastanede müşahede altında kaldıktan sonra taburcu olurlar. Bazı hastalar operasyonun gerçekleştiği gün taburcu edilebilir. Operasyon sonrası yaklaşık 10 gün boyunca düzenli bir istirahat gereklidir. Daha sonrasında doktor tavsiyesiyle kademeli olarak sosyal yaşama ve çalışma hayatına dönülebilir.
Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Miyom ameliyatı olan kadınlara şu gibi durumlara dikkat etmeleri önerilir:
- Ameliyat bölgesinin bakımı aksatılmamalıdır.
- Vücut hijyenine dikkat edilmelidir.
- Bir süre hiç spor yapılmamalı, daha sonra ise hafif egzersizlerle spor yapmaya başlanmalıdır.
- Doktorun önerisine göre 1 aydan önce cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.
- Yaklaşık 1 ay boyunca havuza veya denize girilmemelidir.
Miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.
Adana Miyom Ameliyatı Fiyatları 2024
Adana miyom ameliyatı fiyatları, operasyonun hangi teknikle yapıldığına göre değişebilir. Adana kapalı miyom ameliyatı fiyatları, laparoskopik miyom ameliyatı fiyatları ve laparoskopik miyomektomi fiyatları hakkında merak ettikleriniz için Op. Dr. Yusuf Topalahmetoğlu ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.