PGD Adana

    PGD Adana, gebelik henüz meydana gelmeden, bebekte görülebilecek olası kromozom hastalıklarını tespit etmek ve gerekli önlemleri almak amacıyla yapılan özel bir uygulamadır. Gebelik sürecinde bebeğin gelişimi anne ve baba adayından aktarılan kromozom isimli genetik materyaller tarafından kontrol edilir. Eğer bu genetik materyallerin sayısında veya yapısında bir anomali söz konusu ise bebekte bazı genetik hastalıklar gözlemlenebilir. Bu hastalıklar arasında SMA, Talasemi ve orak hücreli anemi gibi ciddi rahatsızlıklar yer almaktadır. Tüp bebek tedavisinin embriyo transferi aşamasından önce yapılan PGD uygulamaları sayesinde kromozom anormallikleri bulundurulan embriyoları tespit etmek mümkündür.

    Böylece embriyo transferi sırasında yalnızca sağlıklı olduğu bilinen embriyolar rahme transfer edilir. Yazımızın devamında ‘’PGT testi nasıl yapılır?’’, ‘’PGT ne kadar sürer?’’, ‘’PGT testi kaç günde çıkar?’’, ‘’NGS testi nedir?’’ ve ‘’NGS testi kimlere yapılır?’’ gibi merak edilen soruları yanıtlayacağız. Adana PGD uygulaması hakkında merak ettikleriniz için Op. Dr. Yusuf Topalahmetoğlu ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.

    PGD Nedir? PGT Nedir?

    PGD, tüp bebek tedavisi sürecinde, anne rahmine yerleştirilecek olan embriyoların olası bir kromozom hastalığına sahip olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılır. Böylece sağlıklı embriyolar belirlenebilir ve doğacak olan bebeğin bazı genetik hastalıkları taşımadığından emin olunur. PGD uygulaması, PGT veya preimplantasyon genetik tanı gibi isimlerle de bilinmektedir. PGD uygulaması kapsamında NGS (Next Generation Sequencing) gibi son derece modern ve başarılı testler kullanılmaktadır.

    PGD Neden Yapılır?

    Tüp bebek tedavisinde kullanılan olgunlaşmış yumurta hücresi veya yumurtayı dölleyecek olan sperm hücrelerinde genetik bozukluklar bulunabilir. Bu da embriyonun bazı kromozom anormalliklerine sahip olmasına yol açabilir. PGD veya PGT olarak bilinen gelişmiş test sayesinde, embriyodaki olası kromozom hastalıklarını, embriyo daha anne rahmine yerleştirilmeden önce tespit etmek mümkündür. Böylece tüp bebek tedavisi sırasında yalnızca sağlıklı olan embriyolara, embriyo transfer işlemi uygulanır.

    NGS Testi Nedir? NGS Neden Yapılır?

    NGS, embriyodaki kromozomların kapsamlı bir şekilde taranmasına ve olası kromozom anomalilerinin tespit edilmesine imkân sağlayan oldukça modern bir uygulamadır. Bu uygulama, embriyodaki genetik materyallerin belli bir bölümünü eşzamanlı olarak yüzlerce defa gözden geçirir. Böylece meydana gelme ihtimali son derece düşük olan kromozom anomalilerini bile tespit edebilir. PGD kapsamında yapılan uygulamalar arasında en hassas ve en doğru sonucu veren testtir.

    NGS Testi Nerede Yapılır?

    NGS testi, tüp bebek tedavisi hizmeti veren kliniklerde ve tüp bebek merkezlerinde yapılabilmektedir.

    NGS Testi Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

    NGS testi sonuçları, laboratuvarın yoğunluğuna göre 5 ila 10 gün içerisinde belli olur. Doktorunuz, test sonuçları çıkar çıkmaz konu hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.

    Kimler PGD Testi Yaptırmalı? NGS Kimler İçin Uygundur?

    Şu kişilerin embriyo transferi öncesinde PGT testi yaptırması gerekebilir:

    • Genetik temelli bir hastalığı olduğu bilinen anne ve baba adayları.
    • Birden fazla düşük yapmış olan çiftler.
    • Daha önce kromozomal bir hastalığa sahip çocuk dünyaya getirmiş olan çiftler.
    • 35 yaşından büyük olan anne adayları.
    • Yumurta hücrelerinde veya sperm hücrelerinde yapısal anormallik bulunan anne veya baba adayları.

    PGD uygulamasının ve PGD kapsamında yapılan NGS testinin bu gibi kişilere yapılması gerekebilir.

    PGD Yöntemiyle Cinsiyet Belirleme Yapmak Mümkün Mü?

    PGT yöntemiyle rahme yerleştirilecek olan embriyonun cinsiyetini seçmek mümkündür. Ancak bu işlem Türkiye’de isteğe bağlı olarak yapılmamaktadır. Ancak eğer, bebeğin erkek veya kız olması durumunda spesifik bir hastalığa sahip olacağı kanıtlanabilirse PGD ile cinsiyet seçme işlemi yapılabilir.

    PGT Testi İle Hangi Hastalıklar Tespit Edilebilir?

    PGD testi ile şu gibi hastalıklar tespit edilebilir:

    • Tay-Sach hastalığı.
    • SMA hastalığı.
    • Talasemi hastalığı.
    • DMD hastalığı.
    • Kistik fibrozis.
    • Orak hücreli anemi.

    PGT testi ile tespit edilebilen bazı kromozomal hastalıklar bunlardır.

    PGT Testi Ne Zaman Yapılır?

    PGT testi, tüp bebek tedavisi sırasında, embriyo transfer işleminden önce yapılmaktadır. Laboratuvar ortamında döllenen yumurtaların, birkaç gün boyunca özel koşullar altında gelişmesi beklenir. Bu gelişim sürecinin 4. veya 5. gününde, embriyodan alınan doku örneği ile PGD testi yapılabilir.

    PGD Testi Sonuçları Ne Zaman Belli Olur?

    PGT testi sonuçları, laboratuvarın yoğunluğuna göre 7 ila 10 gün içerisinde çıkmaktadır. Test sonuçları geldiğinde doktor, sonuçları özenle inceleyecek ve çifti konu hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirecektir. Bu test sonuçları doğrultusunda, yalnızca sağlıklı olan embriyoların anne rahmine yerleştirilmesi sağlanabilir.

    PGD Nasıl Yapılır? NGS Nasıl Yapılır?

    PGT testi, tüp bebek tedavisi kapsamında yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisinde, döllenen yumurta hücreleri belli bir süre laboratuvar ortamında gelişim gösterirler. Bu gelişim sürecinin 3. ila 5. gününde embriyolardan doku örnekleri alınır. Alınan dokular, kromozom anormalliklerinin tespit edilebilmesi için laboratuvara gönderilirler. Bu dokular laboratuvarda NGS gibi son derece gelişmiş teknikler yardımı ile analiz edilirler. Testin sonuçları çıktığında hangi embriyoların sağlıklı ve hangilerinin kromozom anormalliği riski taşıdığı belirlenmiş olur. Böylece yalnızca sağlıklı olan embriyolar, embriyo transfer işlemi ile anne rahmine transfer edilir. PGT testi, tüp bebek tedavisinin rutin bir aşaması değildir ancak gerek görüldüğünde bahsetmiş olduğumuz şekilde, tüp bebek tedavine ek olarak gerçekleştirilebilmektedir.

    Adana PGD Fiyatları 2024

    Adana PGD testi fiyatları, testin nerede yapıldığına ve uygulamanın detaylarına göre değişiklik gösterebilir. Adana PGT testi fiyatları ve NGS testi fiyatları hakkında merak ettikleriniz için Op. Dr. Yusuf Topalahmetoğlu ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.