Histeroskopi Adana
Histeroskopi Adana, rahmin, rahim içi boşluğun ve çevre dokuların incelenmesi amacıyla yapılan, tedavi uygulamalarında da kullanılabilen özel bir uygulamadır. Histeroskopi uygulaması, vajinal yolla gerçekleşir. Doktor, histeroskop kamerası yardımıyla rahim ağzını, rahmi ve fallop tüplerini dikkatle inceleyebilir. Böylece bu doku ve organlarda meydana gelen rahatsızlıkları değerlendirebilir. Histeroskopi uygulaması genellikle kısırlık nedenlerini araştırmak, tekrarlayan düşüklerin sebebini öğrenmek ve rahimdeki yapısal bozukluları değerlendirmek amacıyla kullanılır.
Bununla birlikte histeroskopi ameliyatı veya operatif histeroskopi olarak bilinen işlem sayesinde; rahim içerisine yer alan polip veya miyom gibi kitleleri almak da mümkündür. Histeroskopi uygulaması, kadın hastalıklarının teşhis ve tedavi sürecinde en sık kullanılan uygulamalardan biridir. Bu yazının devamında ‘’Histeroskopi ne kadar sürer?’’, ‘’Histeroskopi ne zaman yapılır?’’, ‘’Histeroskopi ameliyatı nasıl yapılır?’’ ve ‘’Histeroskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen soruları yanıtlayacağız. Adana histeroskopi uygulaması hakkında merak ettikleriniz için Op. Dr. Yusuf Topalahmetoğlu ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.
Histeroskopi Nedir?
Histeroskopi, rahim boşluğunun incelenmesi amacıyla yapılan ve kapalı cerrahi operasyonlar sırasında da kullanılan özel bir uygulamadır. Histeroskopi uygulaması, vajinal yolla gerçekleşmektedir. Yani histeroskopi sırasında, laparoskopi işlemlerinde olduğu gibi karın bölgesine kesi atılmasına gerek kalmaz.
Histeroskopi Çeşitleri Nelerdir?
Histeroskopi çeşitleri şunlardır:
- Ofis Histeroskopi: Ofis histeroskopi, tanı koyma ve rahatsızlıkları araştırma amaçlarıyla yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama sırasında cerrahi işlemlere başvurulmaz. Yalnızca dokular incelenir. Ofis histeroskopi tekrarlayan düşüklerin veya kısırlığın nedenlerini araştırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Operatif Histeroskopi (Histeroskopi Ameliyatı): Operatif histeroskopi, rahimde bulunan rahim uru (miyom) veya poliplerin alınması amacıyla yapılan özel bir kapalı cerrahi uygulamasıdır. Bu operasyon sırasında yapılan cerrahi işlemler, karın bölgesine kesi atılmadan gerçekleştirilir. Histeroskopi ameliyatı sonrası karın bölgesinde kesi izi kalmaz.
Histeroskopi Ameliyatı Nedir?
Histeroskopi ameliyatı, rahim içi yapışıklık, miyom ve polip gibi rahatsızlıkların tedavi edilmesi amacıyla yapılan gelişmiş bir operasyondur. Histeroskopi ameliyatı, pek çok yönüyle açık ameliyatlardan veya laparoskopi gibi kapalı cerrahi operasyonlarından daha avantajlıdır. Ancak bahsi geçen operasyonların aksine histeroskopi ameliyatında çok daha küçük kapsamlı tedaviler yapılır.
Histeroskopi Hangi Durumlarda Yapılır?
Histeroskopi şu gibi durumlarda yapılır:
- Tekrarlayan düşüklerin nedenlerini araştırmak.
- Adet düzensizliğinin nedenlerini araştırmak.
- Kısırlık nedenlerini araştırmak.
- Rahimdeki yapısal bozuklukları incelemek.
- Rahimde yer alan polip veya miyom gibi kitleleri teşhis etmek, gerektiğinde bu kitleleri kapalı ameliyat ile almak.
- Rahim içi yapışıklığı teşhis ve tedavi etmek.
- Rahim perdesi tedavisi.
- Sıkışmış veya ucu kaçmış olan spiralleri çıkarmak.
Bahsi geçen durumlarda ofis histeroskopisi veya histeroskopi ameliyatı yapılabilir.
Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?
Histeroskopi uygulaması adet kanamaları son bulduktan sonra yapılır. Kanamalar bittikten sonraki ilk bir hafta içerisinde histeroskopi yapılabilir. Ancak histeroskopi yaptırmayı planlayan hastalara, adet kanamaları bittikten sonra, uygulama tarihine kadar cinsel ilişkide bulunmamaları önerilir.
Histeroskopi Ne Kadar Sürer?
Ofis histeroskopi 5 ila 10 dakika kadar, operatif histeroskopi ise 30 dakika kadar sürer.
Histeroskopi Nasıl Yapılır?
Histeroskopi uygulaması vajinal yoldan gerçekleşir. Vajinal duvarlar özel bir alet yardımı ile açılır ve daha sonra ise histeroskopi cihazının kamerası rahme yönlendirilir. Böylece planlanan araştırmalar yapılabilir. Bu işlem öncesinde rahim ağzının açılmasını sağlamak amacıyla hastaya özel bir ilaç verilebilmektedir. Histeroskopi uygulaması sırasında yapılan tüm işlemler steril koşullarda gerçekleştirilir.
Histeroskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Histeroskopi ameliyatı, büyük oranda ofis histeroskopi ile aynı şekilde yapılır. Vajinal duvarlar aralanır ve histeroskopi kamerası rahim boşluğuna yönlendirilir. Ancak histeroskopi ameliyatında, mikrocerrahi araçları da kameraya eşlik eder. Böylece planlanan cerrahi işlemler başarı ile gerçekleştirilir. Yapılan ameliyatın kapsamına göre hastaya, lokal veya genel anestezi uygulanabilir.
Histeroskopi Sonrası Kanama Olur Mu?
Tedavi amacıyla yapılan operatif histeroskopi sonrasında, lekelenme tarzı hafif kanamalar olabilir. Bu yüzden hastalar 2 gün boyunca günlük ped kullanmalıdırlar. Histeroskopi ameliyatı sonrası kanama, yaklaşık 2 gün içerisinde son bulacaktır. Bu süreçte hafif ağrılar da hissedilmesi normaldir.
Histeroskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Histeroskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Ofis histeroskopi yaptıran hastalar aynı gün taburcu olur ve evde bir gün kadar dinlendikten sonra gündelik yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebilirler.
- Operatif histeroskopi yaptıran hastalar da aynı gün taburcu edilirler. Ancak operatif histeroskopi sonrası birkaç gün boyunca dinlenilmesi gerekmektedir.
- Histeroskopi ameliyatı sonrası 10 ila 15 gün boyunca denize veya havuza girilmemelidir.
- Operatif histeroskopi sonrası tam iyileşme sağlanana kadar yorucu sporlar yapılmamalıdır.
- Histeroskopi ameliyatı sonrası 10 gün boyunca cinsel ilişki önerilmez.
- Doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.
Histeroskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde özetlenebilir.
Adana Histeroskopi Fiyatları 2024
Adana histeroskopi fiyatları, uygulamanın hangi amaçla yapıldığına göre değişiklik gösterebilir. Adana histeroskopi ameliyatı fiyatları hakkında merak ettikleriniz için Op. Dr. Yusuf Topalahmetoğlu ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.