Çikolata Kisti Tedavisi Adana
Çikolata kisti tedavisi Adana, endometriozis hastalığı sonucu oluşan çikolata kistlerinin tedavisinde kullanılan özel uygulamalardır. Rahim, birbirinden farklı görevleri olan üç katmandan meydana gelir. Bu katmanların en dışında perimetrium, ortasında myometrium, en içinde ise endometrium bulunur. Endometrium, rahim duvarı olarak da bilinen ve ay içerisinde sürekli değişim halinde olan özel bir dokudur. Bu değişimin en temel amacı rahmi, olası gebeliklere hazır hale getirmektir. Bahsi geçen amaç doğrultusunda rahim duvarı, belli bir miktar kalınlaşır. Gebelik gerçekleşmezse bu kalınlaşma son bulur ve rahim duvarı incelmeye başlar. İncelme sırasında rahim duvarının belli bir kısmı yıkılır ve kanla birlikte vajinadan atılır. Bazı kadınlarda, rahim duvarının yıkılan parçaları vücudu terk etmek yerine rahmin dışında bir yerde kalabilirler. Zaman içerisinde kistleşerek çikolata kisti adı verilen yapıları meydana getirebilirler. Bu kistler gebe kalmada zorluk ve normalden daha şiddetli adet kanamaları gibi belirtilere yol açabilirler. Yazımızın devamında ‘’Çikolata kisti tedavisi Adana nasıl yapılır?’’, ‘’Endometrioma nedir?’’, ‘’Endometriozis tedavisi Adana nasıl yapılır?’’ ve ‘’Kapalı çikolata kisti ameliyatı nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen soruları yanıtlayacağız. Adana çikolata kisti tedavisi hakkında merak ettikleriniz için Op. Dr. Yusuf Topalahmetoğlu ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.
Endometriozis Nedir?
Endometriozis, rahim duvarı olarak da bilinen endometrium tabakasının rahim dışı bir bölgede gelişim göstermesiyle meydana gelen bir kadın hastalığıdır. Endometriozis hastalarında, endometriumdan kopan doku parçaları fallop tüplerinde, pelvis civarında veya yumurtalıklarda büyümeye başlayabilir. Bu hastalık çikolata kistlerinin birincil nedenidir. Çikolata kisti olan her kadın aynı zamanda bir endometriozis hastasıdır.
Çikolata Kisti Adana Nedir?
Çikolata kisti, rahim dışında büyüme gösteren endometrium tabakasının kistleşmesi sonucu meydana gelen yapıdır. Bu yapılar içlerinde; kıvam ve renk bakımından çikolatayı andıran sıvılar barındırırlar. Bu yüzden tıp dilinde endometrioma olarak bilinseler de halk arasında çikolata kisti olarak isimlendirilirler.
Çikolata Kisti Neden Olur?
Çikolata kistleri endometriozis hastalığı sebebiyle meydana gelir. Endometriozisin ise en yaygın nedeni, adet kanamalarının gerektiği gibi gerçekleşememesi ve yıkılan rahim duvarının başarılı bir şekilde vücut dışına atılamamasıdır. Bu durumun ortaya çıkmasında genetik faktörlerin rol oynuyor olabileceği düşünülmektedir.
Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir?
Çikolata kisti belirtileri şunlardır:
- Normalden daha ağrılı adet kanaması.
- Adet düzensizliği.
- Adet sırasında kanama miktarının fazla olması.
- Cinsel birliktelik sırasında ağrı hissedilmesi.
- Gebe kalmanın zorlaşması, kısırlık.
- Karın ağrısı.
- Boşaltım sistemi ve sindirim sistemi rahatsızlıkları.
Endometriozis belirtileri veya çikolata kisti belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Çikolata Kisti Patlarsa Ne Olur?
Çikolata kisti patlaması şu gibi sağlık sorunlarına yol açabilir:
- Yüksek ateş.
- Mide bulantısı.
- Karın bölgesinde şiddetli ağrılar.
Çikolata kisti patlaması sonrası karın bölgesinde sepsis (ağır enfeksiyon) gelişebilir ve buna bağlı olarak kişinin hayatını tehdit edebilen septik şok durumu oluşabilir. Bu yüzden çikolata kisti olan kadınlara, rutin jinekoloji muayenelerini aksatmamaları önerilir. Böylece bahsi geçen tehlikeli durumlar meydana gelmeden tedavi ve müdahale çalışmalarına başlanabilir.
Çikolata Kisti Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tedavi edilmeyen çikolata kistleri, bireyin gebe kalmada güçlük çekmesine, ağır ve ağrılı regl dönemleri deneyimlemesine ve gündelik hayatında çeşitli sorunlar yaşamasına yol açabilir.
Çikolata Kisti Hamile Kalmaya Engel Mi?
Çikolata kisti hamile kalmaya engel değildir. Ancak hamile kalmayı büyük oranda zorlaştırabilir. Bununla birlikte çikolata kistleri, gebelik sürecinde de çeşitli risklere yol açabilir.
Çikolata Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çikolata kisti tedavisi genelde düzenli doktor takibi ile yapılmaktadır. Belli aralıklarla gerçekleşen doktor muayeneleri sayesinde kistin gelişimi ve sahip olduğu olası riskler gözden geçirilebilir. Böylece gerektiğinde erkenden kisti müdahale edilebilir. Düzenli takibin yeterli olmadığı, çikolata kistlerinin bireyin gündelik yaşamını ciddi ölçüde etkilediği durumlarda çikolata kisti ameliyatına da başvurulabilir. Bu ameliyat sayesinde çikolata kistlerinden ve sebep oldukları olumsuz deneyimlerden tamamen kurtulmak mümkündür.
Çikolata Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çikolata kisti ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Ameliyat genel olarak iki farklı teknikle yapılmaktadır. Bu tekniklerden ilki açık çikolata kisti ameliyatı olarak isimlendirilir. Açık çikolata kisti ameliyatında, karın bölgesine atılan 10 santimetre civarındaki bir kesiden çikolata kistlerine ulaşılır. Daha sonra ise kistler alınır ve atılan kesi dikilir. Diğer ameliyat tekniği ile kapalı çikolata kisti ameliyatı veya laparoskopik çikolata kisti ameliyatı olarak bilinir. Kapalı çikolata kisti ameliyatında hastanın karın bölgesine atılan kesiler daha küçüktür. 1 santimetreyi geçmeyen bu kesiler genelde 5 milimetre boyutlarındadırlar. Hedef bölgeye bu kesilerden mikro kamera ve mikrocerrahi araçları yönlendilir. Cerrah, kameradan gelan anlık görüntüyle çikolata kistini alır. Ameliyatın başında atılan kesilerin, özel dikiş uygulamalarıyla kapatılmasının ardından operasyon tamamlanır.
Çikolata Kisti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Çikolata kisti ameliyatı genelde 1-1,5 saat sürer. Ancak kistin yapısına, konumuna ve yayılımına göre ameliyatın süresi 3 saati bulabilmektedir.
Çikolata Kisti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Hastalar 1 gecelik hastane kontrolünün arından taburcu edilirler. 10 gün içerisinde büyük ölçüde iyileşip günlük işlerine geri dönebilirler. Çikolata kisti ameliyatı sonrası tam iyileşme ise genelde 1 ay içerisinde gerçekleşmiş olur.
Çikolata Kisti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Çikolata kisti ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Doktor kontrolleri aksatılmamalı.
- Düzenli bir şekilde dinlenilmeli.
- Ameliyat bölgesini incitmemeye, dikişlere zarar vermemeye dikkat edilmeli.
- Ağır sporlar yapılmamalı.
- 1 ay havuza veya denize girilmemeli.
- 1 ay kadar cinsel ilişkide bulunulmamalı.
Çikolata kisti ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.
Adana Çikolata Kisti Tedavisi Fiyatları 2024
Adana çikolata kisti tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve tedavide kullanılan uygulamalara göre değişebilir. Adana çikolata kisti ameliyatı fiyatları hakkında merak ettikleriniz için Op. Dr. Yusuf Topalahmetoğlu ile iletişime geçebilir, detaylı bir görüşme için randevu alabilirsiniz.